Syngende gjest i Kulturhuset

ImageI dag har jeg gjort min foreløpig merkeligste gjesteopptreden på radio, som kan høres på nett eller lastes ned her. Kulturhuset skulle snakke om musikalformen i anledning den nye norske filmen Ta meg med! som har blitt behandlet lite ærbødig av anmelderne. Og hva var da mer naturlig enn å utforme intervjuet (i alle fall deler av det) som en musikal?

Programleder Ragnhild Sandvik formulerte sine spørsmål til melodier av Eggum/Sivertsen, og av hensyn til min egen dialekt valgte jeg Tre små kinesere-låter som utgangspunkt for mine tilsvar. Forhåpentligvis vrir ikke eminente Ulf Risnes seg alt for mye i sin lenestol om han får høre radbrekkingen. Mens jeg skrev på svarene, slo det meg for øvrig at Risnes sikkert har vært i minst ett utviklingsmøte på Trøndelag Teater om å lage en musikal av materialet sitt, en såkalt «jukeboks-musikal». Dette fenomenet er noe av det som nevnes i innslaget, etter endt syngespillsekvens.

ImageEller snakker vi om hvordan musikalen forbryter seg på alle slags autentisitets-regler som rocken følger – at stoffet skal være selvopplevd og selvskrevet, realistisk og jordnært og ikke for affektert og kunstig, og hvordan musikalen sliter med å være original fordi den må være «pre-sold»: Om ikke den er basert på et allerede kjent og kjært konsept, tør ingen å satse de nødvendige ressurser på en oppsetning.

Her er et bonuspoeng som vi ikke rakk å snakke om på radioen:

I reklamebransjen kalles det «hest-hest» når du skal selge en vare og har bilde av det samme. En kjøttkake som selges med bilde av en kjøttkake, for eksempel – og slike reklamer vinner ikke Gullblyanten, for å si det sånn. I musikal har du allerede folk som synger om at de er triste og viser det samme både med ord og mollakkorder. Siden filmatiserte musikaler i tillegg viser det samme med nærbilder, blir det faktisk «hest x 3», minst. Selv musikalkomponist Stephen Sondheim har sagt at på film kan du si alt gjennom nærbilder som du i en musikal sier med musikk, så da trenger du egentlig ikke musikk.

Men så er vel akkurat det selve poenget med musikalen – den gir deg mye mer enn du trenger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *