Gjest på Kulturhuset NRK

Helen og Vikstvedt og jeg var gjester hos Siss Vik i Kulturhuset på NRK P2 fredag, og fikk snakke lenge og nerdete om skuespill, improvisasjon og livet. Klikk på bildet for direkte link til saken, som også kan lastes ned som 22-minutters podcastSkjermbilde 2016-06-13 10.49.38:

I etterkant skjønner jeg at jeg fortsatt kan jobbe med intervjuobjekt-timingen, siden mine siste ord før programlederen måtte annonsere neste innslag, ble at jeg «noen ganger hater mine egne barn». Men jeg kan jo benytte anledningen her til å fullføre tankerekken: Det var særlig Ane Dahl Torp sine ord om å kjenne på sine egne dårlige følelser som gjorde at jeg begynte å se mitt eget hverdagssinne tydeligere. I seg selv er det interessant å erkjenne sine skyggesider, men det mest nyttige som kom ut av det, var faktisk noe annet. 

 Jeg forsto at de situasjonene hvor ungene mine «var umulige» og jeg ble irritert, ofte oppsto i etterkant av at jeg var litt fraværende eller opptatt av andre ting. I mangel av voksen oppmerksomhet skled gjerne ungene ut i en krangel eller distraksjon som forsinket oss når vi skulle i barnehagen. Eller de bråkte og ropte muligens rett og slett for at jeg skulle legge mer merke til dem. 


For å hanskes med det nyerkjente problemet lot jeg meg inspirere av en annen lærdom fra skuespillerne. Noe som stadig imponerte meg med de seks, Hivju, Torp, Dahr, Skar, Vikstvedt og Sundquist, var hvor intenst tilstede de var i situasjonen, når de spilte på scenen eller foran kamera. Jeg prøvde etter beste evne å etterligne denne tilstedeværelsen når jeg var sammen med ungene: Se på dem, få med meg alle signalene, uttrykke meg tydelig tilbake. Og det har sannelig hjulpet. Mye enklere å komme seg i barnehagen på en effektiv og harmonisk måte nå enn for et halvår siden. 


Den forbedrede evnen til å håndtere slike små hverdagsscener er for øyeblikket kanskje den mest praktiske livsvisdommen jeg har fått ut av å skrive denne boka. Kanskje er det en banalt og opplagt innsikt at man «må være tilstede i situasjonen», men for å forstå hva den innebar i praksis hjalp det for min del veldig å ha observert seks situasjons-eksperter i arbeid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *