Bøker

 

lite omslag å bli en annenÅ bli en annen

– Hva ett år i hælene på seks skuespillere kan lære deg om film, teater og livet sånn generelt

Vi ser skuespillere stadig vekk, på film, TV og scenen. Men framføringene deres er bare toppen av isfjellet. Forut for minuttene i lyset ligger timer med undersøkelser, prøver og studier av karakteren de skal framstille. Hvordan omformer de seg til et annet menneske? Og hvorfor er de så interessante å se på? I denne boka følger leseren seks av Norges fremste utøvere i kulissene, og de deler sine hemmeligheter med oss.

Vi får se Eldar Skar takle sin første store rolle i en TV-produksjon, og gå fra ukjent teaterskuespiller til «rikskjekkas» og «okkupert-Eldar». Vi følger Bjørn Sundquist i arbeidet med en filmrolle hvor bare han vet karakterens mørke hemmelighet. Juni Dahr har valgt livet utenfor institusjonene, og setter opp sine stykker i låver, hotellrom og gamle fabrikklokaler. Ane Dahl Torp gir seg i kast med tittelrollen i Mor Courage på Det Norske Teatrets hovedscene, og går rundt og kjenner på sin egen ondskap og raljerer over norske skuespillere som er «for snille i huet sitt». Kristofer Hivju er mannen som hoppet av teaterkarrieren for å gjøre det han elsker, «å mekke movies». Som improviserende skuespiller går Helén Vikstvedt hver kveld på scenen uten manus.

Dette er en bok for alle som har sett en film eller TV-serie, og lurt på hva skuespillerne gjør før de viser seg på skjermen. En bok for de som lurer på hva det er med skuespillere som fascinerer publikum, på scenen og utenfor. Det er også en bok for alle som er interessert i kommunikasjon og estetikk, og hva det er å være menneske – på scenen og utenfor.

Kjøp Å BLI EN ANNEN direkte fra forfatteren for 350,-, med mulighet for personlig hilsen: Send meg en epost på bstenvik@gmail.com.

 

 

BLØFF

– Hvordan juks og selvbedrag gjør oss til ekte mennesker

Juks og bedrag regnes ikke blant våre fineste ferdigheter, men uten dem ville vi ikke ha vært mennesker.  Samme hvor sofistikerte og opplyste vi blir, grubler vi fortsatt over om vi føler «ekte kjærlighet» og om vi er i kontakt med våre «sanne jeg». Kan en forfalskning være ekte kunst? Hvordan avslører man en løgner? Hva betyr ærlighet i krig og politikk?

BLØFF handler om hva vi oppfatter som ekte og falskt, og hvorfor vi er så opptatt av å skille mellom dem. Bår Stenvik gransker nær og fjern historie, besøker Forsvarets forskningsinstitutt og drar på sjekkeskole, intervjuer kunsthistorikere og hjerneforskere, og fletter det hele sammen til en underholdende fortelling om det vi forakter, fascineres av, og aldri kommer unna: løgn, bedrag og selvbedrag.

Bår Stenvik (født 1976) er journalist, og har tidligere skrevet SKITT: Mennesket, møkka og kulturen (2011), som ble tildelt Bokhandlerforeningens fagbokpris.

Les anmeldelser og utdrag.

Kjøp boka direkte fra forfatteren for 150,-, med mulighet for personlig hilsen, eller kjøp Superpakke og få med prisbelønte Skitt for bare 100,- (250,- for begge): Send meg en epost på bstenvik@gmail.com.

 

 

SKITT

Mennesket, møkka og kulturen

Bår Stenvik

Skitt er en bok om det urene, fundert i forfatterens egne livserfaringer, fra fjøslukt og saueskitt til urban høykultur. Vi er i konstant krig med den fysiske skitten rundt oss, fra ekkel bæsj vi spyler ned i do, til usynlige basiller.

Også i menneskenes tankeverden har kampen vært lang: fra kristendommens bekjempelse av skitne lyster via opplysningstidens dyrking av den rene fornuft, til kjøkkeninnredning med rene, hvite fater. Samtidig har skitt alltid hatt appell. Promp og sex var like morsomt og spennende i gamle fabler som i dagens hollywoodfilmer.

Gørr og blod har vært viktig i ritualer i uminnelige tider, og trekker i dag publikum både til kinoer og kunstgallerier. I de tusen hjem har shabby chic­-møbler og flekkete olabukser hatt sin seiersgang. Skitt inviterer deg med på en reise gjennom rent og urent – i tankene og i verden rundt oss.

Skitt ble tildelt Bohandlerforeningens fagbokpris i 2012. Fagjuryen besto av representanter fra Norges faglitterære forfatter- og oversetterforening, som begrunnet valget slik:

«I en underholdende og essayistisk form tar [forfatteren] for seg skittens kulturhistorie gjennom å beskrive vårt forhold til møkk og etterlatenskaper gjennom tidene. For å illustrere sine poenger hopper han elegant mellom populærkultur og tyngre filosofi, fra Iggy Pop og Tom Waits til Platon og Descartes, og det hele er fundert i forfatterens egne livserfaringer fra oppveksten på en gård i Nord-Trøndelag. Forfatteren er kunnskapsrik og formidler sine refleksjoner på en underholdende måte. Stenvik er en spennende debutant med en særpreget stemme, som juryen ser frem til å følge videre.»

Her kan du lese de første sidene av Skitt

Kjøp boka direkte fra forfatteren for 150,-, med mulighet for personlig hilsen, eller kjøp Superpakke og få med Bløff for bare 100,- (250,- for begge): Send meg en epost på bstenvik@gmail.com.

 

 

Les anmeldelser

DATASPILL

Maren Agdestein, Bår Stenvik og Rune Markhus (ill.)

Den første norske faktaboka om Dataspill for norske barn og ungdommer. Historien om Kim og Ludo byr på en underholdende innføring i dataspillenes historie og deres plass i kulturen, som også kan være interessant lesning for voksne.

Kim skal skrive en skoleoppgave om dataspill, men vil mye heller spille selv. På magisk vis blir både Kim og katten Ludo fanget inni den merkelige Spillsfæren, og de to heltene må bruke både kløkt og motorsag for å komme seg velberget gjennom dataspillenes historie, og tilbake til vår egen verden. Både tekst og bilder er inspirert av dataspill i sin lekne og humørfylte utforming, og forteller deg det viktigste du trenger å vite om alt fra Spacewar! til BioShock, og hvilken plass dataspillene har i samfunnet og kulturen.

 

Kjøp DATASPILL direkte fra forfatteren for 150,-, med mulighet for personlig hilsen: Send meg en epost på bstenvik@gmail.com.

 

Les anmeldelser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *