Skitt

SKITT

Mennesket, møkka og kulturen

Bår Stenvik

Les anmeldelser av Skitt her

Skitt er en bok om det urene, fundert i forfatterens egne livserfaringer, fra fjøslukt og saueskitt til urban høykultur. Vi er i konstant krig med den fysiske skitten rundt oss, fra ekkel bæsj vi spyler ned i do, til usynlige basiller.

Også i menneskenes tankeverden har kampen vært lang: fra kristendommens bekjempelse av skitne lyster via opplysningstidens dyrking av den rene fornuft, til kjøkkeninnredning med rene, hvite fater. Samtidig har skitt alltid hatt appell. Promp og sex var like morsomt og spennende i gamle fabler som i dagens hollywoodfilmer.

Gørr og blod har vært viktig i ritualer i uminnelige tider, og trekker i dag publikum både til kinoer og kunstgallerier. I de tusen hjem har shabby chic­-møbler og flekkete olabukser hatt sin seiersgang. Skitt inviterer deg med på en reise gjennom rent og urent – i tankene og i verden rundt oss.

Skitt ble tildelt Bohandlerforeningens fagbokpris i 2012. Fagjuryen besto av representanter fra Norges faglitterære forfatter- og oversetterforening, som begrunnet valget slik:

«I en underholdende og essayistisk form tar [forfatteren] for seg skittens kulturhistorie gjennom å beskrive vårt forhold til møkk og etterlatenskaper gjennom tidene. For å illustrere sine poenger hopper han elegant mellom populærkultur og tyngre filosofi, fra Iggy Pop og Tom Waits til Platon og Descartes, og det hele er fundert i forfatterens egne livserfaringer fra oppveksten på en gård i Nord-Trøndelag. Forfatteren er kunnskapsrik og formidler sine refleksjoner på en underholdende måte. Stenvik er en spennende debutant med en særpreget stemme, som juryen ser frem til å følge videre.»

Her kan du lese de første sidene av Skitt

Kjøp SKITT direkte fra forfatteren, med mulighet for personlig hilsen, eller Superpakke – BLØFF OG SKITT sammen for 250,-: Send meg en epost på bstenvik@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *