– Hva ett år i hælene på seks skuespillere kan lære deg om film, teater og livet sånn generelt
Vi ser skuespillere stadig vekk, på film, TV og scenen. Men framføringene deres er bare toppen av isfjellet. Forut for minuttene i lyset ligger timer med undersøkelser, prøver og studier av karakteren de skal framstille. Hvordan omformer de seg til et annet menneske? Og hvorfor er de så interessante å se på? I denne boka følger leseren seks av Norges fremste utøvere i kulissene, og de deler sine hemmeligheter med oss.
Vi får se Eldar Skar takle sin første store rolle i en TV-produksjon, og gå fra ukjent teaterskuespiller til «rikskjekkas» og «okkupert-Eldar». Vi følger Bjørn Sundquist i arbeidet med en filmrolle hvor bare han vet karakterens mørke hemmelighet. Juni Dahr har valgt livet utenfor institusjonene, og setter opp sine stykker i låver, hotellrom og gamle fabrikklokaler. Ane Dahl Torp gir seg i kast med tittelrollen i Mor Courage på Det Norske Teatrets hovedscene, og går rundt og kjenner på sin egen ondskap og raljerer over norske skuespillere som er «for snille i huet sitt». Kristofer Hivju er mannen som hoppet av teaterkarrieren for å gjøre det han elsker, «å mekke movies». Som improviserende skuespiller går Helén Vikstvedt hver kveld på scenen uten manus.
Dette er en bok for alle som har sett en film eller TV-serie, og lurt på hva skuespillerne gjør før de viser seg på skjermen. En bok for de som lurer på hva det er med skuespillere som fascinerer publikum, på scenen og utenfor. Det er også en bok for alle som er interessert i kommunikasjon og estetikk, og hva det er å være menneske – på scenen og utenfor.
Anmeldelser (se faksimiler av hele tekstene nederst på sida):
«Med Bår Stenvik som nysgjerrig guide kommer vi litt nærmere hvordan skuespillere gjør det å være et menneske til et profesjonelt anliggende.
[…] Karakteristisk for Stenviks elegante sprang i disse portrettene er diskusjonen om forholdet mellom skuespillerens blikk, fenomenet blunking og klippingens funksjon i filmen. Denne koblingen av biologi, kognitiv psykologi og filmkunst er populærvitenskapelig essayistikk på sitt beste.
[…] Som undertittelen antyder, handler det om teaterkunsten og livet og det som ligger mellom, presentert gjennom et kløktig flettverk av portrettintervjuer, teaterteori og populærvitenskap, der alle trådene holdes sammen av en forteller som på en morsom, undrende og personlig måte representerer leserens amatørblikk på det hele.»
Ivo de Figueiredo , Morgenbladet
«Skuespillerens rom er større enn du kanskje tror.»
Terningkast 5, Per-Magne Midjo, Trønderavisa
«… en velskrevet, gjennomtenkt og lett tilgjengelig beskrivelse av det norske samtidsteatret i dets fulle bredde.»
«For en dramaturgi i ei bok om skuespillerkunst! Jeg har slukt den!»
Anne Helgesen, Stikkordet
Respons fra fagmiljøet:
«Å bli en annen er en glimrende studie av skuespillerarbeid. I de seks eksempelstudiene gjør Stenvik et dypdykk i skuespilleres mangefasetterte arbeide med en rolle, og beskriver dem så levende at de nesten er i rommet sammen med leseren. Ved å gå så tett på finner han ut at yrket også handler om livet i sin alminnelighet, og griper dermed den ubeskrivelige og litt mystiske troverdigheten som gode skuespillere er så kjent for. Hvert kapittel er et forbilde på hvordan en oppgave om skuespill kan skrives, og jeg anbefaler den til alle mine studenter. Boka er den beste som er skrevet om skuespillkunst på norsk, og anbefales til alle som er seriøst interessert i faget.»
– Liv Sandvik, leder ved skuespillerutdanningen, Westerdals høyskole
Kjøp boka fra forfatteren (mulighet for dedikasjon): Send meg en epost på bstenvik@gmail.com. Jeg tar vipps!