Anmeldelser

Klikk på artikkelen for å se større

Sigrun Hodnes anmeldelse av Skitt sto på trykk i Stavanger aftenblads papirutgave den 27. oktober 2011. Den kan leses i sin helhet på nett her, og her er noen sitater.

«Som Frykman & Löfgren har også Stenvik klart å skrive en underholdende, opplysende og humoristisk kulturhistorisk bok.»

«Det er ikke primært sin egen forskning han formidler, hans intensjon med boka er å knytte sammen andre folks tanker og tekster til en spennende vev. Han siterer tung filosofi og lett underholdning: Platon, Descartes, Freud, Kristeva, Žižek, Iggy Pop, Tom Waits, Vivienne Westwood og Ole Bull, det finnes ingen grenser for hvem han tar med på lasset.»

«Og er det en ting som blir tydelig gjennom Stenviks fortelling, så er det nettopp dette: Skitt og møkk handler minst like mye om etikk og moral, som om helse og hygiene.»

Stian Bromarks anmeldelse av Skitt sto på trykk i Dagsavisens papirutgave den 3. oktober 2011. Her er noen sitater.

Klikk på anmeldelsen for å se større

«Skribentens debutbok «Skitt» er en krysning av møkkas kulturhistorie, samtidsdiagnose fra randsonen og personlig dannelsesreise. Resultatet er oppsiktsvekkende morsomme, tankevekkende og matnyttige essays – overraskende fordi man skulle tro at alle disse personlige anekdotene om den lange reisen fra Namdalseid til New York ville fortone seg som uvedkommende trivialiteter for andre enn nære Facebook-venner. Men på samme måte som han bruker «skitt» som utgangspunkt for å diskutere andre nærliggende begreper som «rot», «kaos» og «det ekle», utgjør historiene fra privatlivet startpunkter for vidsynte, gjerne forskningsbaserte og filosofifunderte refleksjoner om alt fra tatoveringer via hullete olabukser til kinky sex.»

«[D]igresjoner og sidesprang er innebygd i essayistikkens vesen, det er det uforutsigbare «rotet» som gjør sjangeren tiltalende. Så får det også være at vi aldri får svar på det fundamentale spørsmålet: Tildekker skitt verdens sanne natur? Eller er skitt verdens sanne natur?» «De 484.293 tegnene fram til siste punktum settes i «Skitt» er verdt hvert minutt og hver krone.»

Tina Åmodts anmeldelse av Skitt sto på trykk i Klassekampens papirutgave den 3. september 2011. Her er noen sitater.

Klikk på anmeldelsen for å se større

«Stenvik syr observant teori sammen med pussige forskningsresultater og egne refleksjoner om for eksempel avskyens funksjon og språkets speiling av verdier.»

«Denne boka ville heller ikke vært så artig om det ikke hadde vært for de fargerike anekdotene, og Stenviks kjærlighet til den gode fortellingen. Under dekke av bokas vidtfavnende tittel, benytter han seg av muligheten til å dra inn alt som kan relateres til emnet.»

«Som i en alternativ dannelsesroman gjør Stenvik en reint-og-ureint-lesning av sitt eget liv, og verdiendringene som følger tiden – og klassereisen (…) Gjennom selvportrettet blir Bår Stenvik en slags miniatyrversjon av historien han prøver å beskrive, hvor definisjoner og funksjoner bestandig er i endring.»

Stein Rolls anmeldelse av Skitt sto på trykk i Adresseavisens papirutgave den 19. september 2011. Her er noen sitater.

Klikk på anmeldelsen for å se større

«Å, så herlig å lese ei artig og klok saksprosabok og slippe selvhøytideligheten som norske fagbokforfattere ofte tror de må ikle seg for å bli tatt seriøst!»

«Stenvik bruker seg selv gjennom boken, som barn, ungdom, voksen og forelder. Som da han begynte å le som barn under bestemorens kjøttpølsemiddag og maten ble til et kjønnsorgan. Herlig banalt, men også satt i en mer seriøs kontekst.»

«Fine fortellinger kombinert med spennende kunnskapsformidling holder i massevis for meg!»

Trond Berg Eriksens anmeldelse av Skitt sto på trykk i Aftenpostens papirutgave den 11. september 2011. Her er noen sitater.

Klikk på artikkelen for å se større

«Stenvik skriver godt om renhetsidealer og koblingen mellom det hygieniske og det moralske. Riktig bra er det han skriver om kroppen og kroppsprosesser som leverandør av metaforer til normvokabularet.»

«Kloakk, bakterier, rotter, lus og parasitter har sin egen poesi som Stenvik henter frem. Skitne hemmeligheter, skitne lyster og skitne gleder er heller ikke å forakte.»

«Alt i alt er Skitt en sympatisk bok, fordi den stedvis tvinger frem nye tanker ved å spasere uhindret over en rekke terskler som vi har satt opp for oss selv.»

Espen Søbye har anmeldt Skitt i Dagbladet. Teksten sto på trykk i papirutgaven 12. september, og kan leses i sin helhet i  nettutgaven. Noen smakebiter:

«Av og til møter man folk som forteller alle bøkene de har lest det siste halvåret. Denne boka er sånn, og den har absolutt sin sjarm, det pøses på med referanser og eksempler.»

«Teksten er ikke drøftende og problematiserende, den er heller ikke kritisk eller ironisk. Forfatteren vil både underholde og lære noe bort, og boka er absolutt leseverdig.»

«Fra de personlige eksemplene jumper Stenvik rett over i teorien uten om og men, bekymrer seg sjelden for å generalisere på spinkelt grunnlag. Denne gonzo-stilen krever en frekk forfatter som ikke er redd for akademias rødpenner.»

Klikk på artikkelen for å se større

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *